Case Stockmann

Vauhtia verkkoinfran uudistuksella

Vähittäiskauppa Stockmann uudisti tietoliikenneverkkonsa yhteistyössä Santa Monica Networksin kanssa. Oman MPLS-tietoliikenneverkon hallinta on ketterää ja helppoa.

Väsynyt verkko

Stockmannin käytössä olleen verkkoratkaisun teknologia ja palvelusopimus olivat elinkaarensa lopussa. Vanhentunut verkko ei arkkitehtuuriltaan ja kapasiteetiltaan pystynyt vastaamaan liiketoiminnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. Tilalle haluttiin uusi tietoliikenneverkko, joka olisi kapasiteetiltaan suurempi, käytettävyydeltään parempi, ketterämpi ja helpommin hallittava, turvallisuudeltaan luotettavampi ja lisäksi kustannustehokas. ”Verkkotiimimme aloitti Next Generation Network -projektin, jossa haimme vuosiksi eteenpäin skaalautuvaa verkkoratkaisua. Uuden verkkoarkkitehtuurin suunnittelussa saimme asiantuntija-apua jo varhaisvaiheessa Santa Monica Networksilta ja tietoverkkotoimittaja Juniperilta”, kertoo Stockmannin Network Manager Tapio Tiittanen.

image description
Omaa verkkoratkaisua on helppo ylläpitää ja kontrolloida, emmekä ole enää operaattoririippuvaisia.” Tapio Tiittanen Network Manager, Stockmann

Strategiseksi kumppaniksi valikoitui kilpailutuksella Santa Monica Networks. Sen tarjoama kokonaispalvelu kattoi arkkitehtuurisuunnittelun, testauksen, pilotoinnin, asennuksen ja käyttöönoton, tuotantoon siirron, koulutuksen sekä jatkuvan hallinta- ja valvontapalvelun. Santa Monica Networksin myyntipäällikkö Markku Niemi kuvailee Stockmannin NGN -projektia erittäin vaativaksi tehtäväksi, jossa avoimella ja tasavertaisella yhteistyöllä ja laadukkaalla projektinhallinnalla päästiin onnistuneesti maaliin.

”Työskentely oli joustavaa ja mutkatonta, kun pöydän ääressä olivat osaavat, tutut kasvot. Päädyimme meitä varten räätälöityyn tietoliikenneratkaisuun, joka skaalautuu moneksi muuttuvien liiketoimintatarpeidemme mukaan”, Tiittanen sanoo.

Monta rautaa tulessa

Stockmannin NGN-projekti koostui kolmesta osa-alueesta. Runkoverkon 1G-yhteydet vaihdettiin valon aallonpituuksilla tuotettaviin 10Gyhteyksiin. Keskuspisteiden kautta yhteydet rakennettiin tähtimäisesti kahdennettuna kuhunkin päätoimipisteeseen ja konesalipalveluntarjoajiin. Tällä varmistetaan käyttövarmuus myös vikatilanteissa. Tavarataloihin ja pienempiin toimipaikkoihin toteutettiin kapasiteetiltaan yhteen gigabittiin saakka skaalautuvat L2- yhteydet. Näiden yhteyksien päälle rakennettiin MPLS-pohjainen runkoverkko Juniperin SRXsarjan reitittimillä. Laajaverkon lisäksi myös lähi- ja langaton verkko uudistettiin.

Kolmas tärkeä kokonaisuus oli palomuuriarkkitehtuurin uusiminen. Vanhat hajautetut palomuurit korvattiin keskitetyillä PaloAlton muureilla, joihin rakennettiin useita virtuaalimuureja eri käyttötarkoituksia varten. Jokaisen sisälle muodostettiin useita tietoturvavyöhykkeitä sääntökannan ylläpidon helpottamiseksi.

”Omaan MPLS-verkkoon yhdistetyt, keskitetyt palomuurit mahdollistavat erilaisten sovelluskokonaisuuksien suojaamisen joustavasti ja kustannustehokkaasti. Omaa verkkoratkaisua on helppo ylläpitää ja kontrolloida, emmekä ole enää operaattoririippuvaisia. Uuden verkkoarkkitehtuurin ansiosta on mahdollista vastata ketterästi liiketoiminnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin”, Tiittanen sanoo.

Uuden verkon päälle Stockmann on rakentanut liiketoimintaa tukevia ratkaisuja, kuten myyjäsovelluksen iPadille, Stockmann Open langattoman verkon asiakkaille ja jatkuvasti kehittyvän mobiilisovelluksen asiakkaille.

Vikasietoinen verkko

Stockmannille räätälöidyn MPLS-tietoliikenneverkon keskipisteenä toimii hajautettu Juniper MX480 -runkolaitepari, joka on yhdistetty kahta eri fyysistä reittiä kahdennetulla MRV DWDM -järjestelmällä. MX480-reitittimet on varustettu kahdennetuilla prosessorikorteilla sekä 10G- ja 1G -linjakorteilla. Tällä kokoonpanolla verkon ydin on varmasti vikasietoinen ja tarjoaa erinomaisen suorituskyvyn.

Lähiverkossa on käytössä noin 600 Juniperin EX 2200-, 3300- ja 4550 -sarjojen kytkintä sekä noin 1200 WLAN -tukiasemaa. Niiden avulla laitekantaa on saatu yksinkertaistettua. MPLS-verkkoon on helppoa tuoda mukaan uusia liittymiä, mikä tekee siitä verkkoratkaisuna hyvin skaalautuvan, tulevaisuuden liiketoiminnan tarpeisiin mukautuvan ja pitkäikäisen investoinnin.

Asiakkaamme Stockmann on ollut hyvin tyytyväinen tietoliikenneverkkonsa uudistukseen. Olemme tukeneet Stockmannia verkkoratkaisun käyttöönotossa tarjoamalla koulutusta kaikissa ympäristöissä. Santa Monica Networks huolehtii myös verkon valvonnasta ja hallinnasta 24/7 NOC-keskuksestamme käsin.

 

Ota yhteyttä

Markku Niemi
Markku Niemi Sales Manager 041 4563849 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.