Case Oulun kaupunki

Tietoliikenne uuteen kuosiin

Oulun Tietotekniikka (OTT) tarjoaa it-palveluita 12 000:lle kaupungin työntekijälle ja hallitsee 20 000:ta tietoliikenneverkkoon kytkettyä laitetta liki 400 toimipisteessä. Oulun kaupungilla on runsaasti kriittistä toimintaa, jossa korostuu tietoliikenneyhteyksien toimintavarmuus. ”Tietoliikenteen toimintavarmuuteen kannattaa panostaa, sillä toimimattomuus aiheuttaisi suuria kustannuksia ja häiriöitä kaupungin toiminnalle”, Oulun Tietotekniikan palvelujohtaja Marko Niskala kertoo.

Niskalalle oli kertynyt vuosien varrelta hyviä kokemuksia Santa Monica Networksin järjestämistä tietoliikennekoulutuksista. Vuonna 2014 yhteistyö laajeni tietoliikennepalveluihin, kun Santa Monica Networks valittiin yhdeksi tietoliikennelaitteiden ja asiantuntijapalveluiden puitesopimustoimittajista.

image description
Olemme todenneet, että tietoliikenteen toimintavarmuuteen kannattaa panostaa, sillä toimimattomuus aiheuttaisi suuria kustannuksia ja häiriöitä kaupungin toiminnalle.” Marko Niskala Palvelujohtaja, Oulun Tietotekniikka

 

Monipuolista yhteistyötä

Yhteistyö käynnistyi Oulun kaupungin datakeskuksen tietoliikennelaitteiden hajauttamisella kahteen laitetilaan. ”Vikasietoisuus ja vikatilanteiden vaikutusten rajaaminen ovat keskeinen tavoite, kun kehitämme laitearkkitehtuuria ja verkkotopologiaa.”

Yhteistyö on laajentunut datakeskuksen tietoliikennelaiteista ja -palveluista kuormantasaukseen, IP-osoitteiden hallintaan ja langattoman verkon suunnitteluun ja toteutukseen. Kuormantasaus toteutettiin modernilla F5:n teknologialla, joka korvasi elinkaarensa päähän tulleen vanhan järjestelmän. Myös IP-osoitteiden ja nimipalveluiden hallinta- ja valvontajärjestelmien uusimisessa vanhat erillisratkaisut korvataan integroidulla IPAM-ratkaisulla.

Toukokuussa 2016 yhteistyö laajeni uuden langattoman verkon suunnitteluun. Jatkossa kaupungin työntekijät käyttävät julkisen -panOULU-verkon sijaan yksityistä WLAN-verkkoa, jossa voidaan paremmin huomioida liikkuvan työn erityistarpeet sekä tietoturva. ”Tarvitsemme todennäköisesti vanhaa verkkoa laajemman WLAN-verkon, sillä verkkoyhteytemme menevät noin 400 toimipisteeseen, joissa edellytetään yhä enemmän langattomia verkkoyhteyksiä tukemaan liikkuvaa työtä.”

Syksyllä 2016 yhteistyö laajenee edelleen tietoturvalaitteiden päivitykseen, joka toteutetaan hajautetulla palomuuriarkkitehtuurilla. 

Paikallista asiantuntemusta

Laitteet on liitetty Santa Monica Networksin 24/7-toimivaan verkonvalvontakeskukseen, minkä lisäksi hyödynnetään paikallista asiantuntijaa. ”Tietoliikenneyhteyksien korjaaminen ei aina onnistu etäyhteydellä, vaan käsien on tarvittaessa oltava paikan päällä auttamassa”, Niskala sanoo.

Parin vuoden aikana tapahtuneen kehityksen ansiosta OTT:n tietoliikenneympäristön arkkitehtuuri on nyt tarkoituksenmukainen: se on saatu aiempaa paremmin hallintaan ja dokumentointi on uudella tasolla. ”Santa Monica Networksin asiantuntijoiden ymmärrys verkostamme on kasvanut. He vastaavat 24/7-valvonnasta, tietoturvasta, kapasiteetinhallinnasta ja katastrofisuojauksesta. Tältä pohjalta voimme yhdessä kehittää tietoliikennepalveluitamme”, Niskala sanoo. ”Santa Monica Networksistä on tullut OTT:lle strateginen kumppani tietoliikennepalvelussa.”

Taattua tekniikkaa ja asiantuntemusta

Santa Monica Networks on toimittanut OTT:lle datakeskusverkon tietoliikennelaitteet, niiden määrittelyn sekä osallistuu verkon jatkokehitykseen. Toimitus sisältää muun muassa Ciscon kytkimiä ja Juniperin reitittimiä. Tietoliikenteen kuormantasauksen, sovellusten julkaisun internetiin sekä pääsynhallinnan hoitaa kahdennettuna toteutettu F5:n ratkaisu. IP-osoitteiden hallintaratkaisu (IPAM) on toteutettu EfficientIP:n laitteilla ja ohjelmistoilla.

Uusi langaton verkko toteutetaan Ciscon teknologialla. Sen keskiössä on kahdennettu ja korkean käytettävyyden WLAN-kontrolleri. Santa Monica Networksin asiantuntijat suunnittelevat kuhunkin paikkaan parhaiten sopivat tukiasemat.

Tietoliikenne- ja tietoturvalaitteiden hallinta- ja valvontapalvelut on keskitetty Santa Monica Networksin 24/7-periaatteella ja suomenkielellä palvelevaan verkonvalvontakeskukseen. Kumppanuus pitää sisällään myös OTT:n tietoliikennetiimin kouluttamisen uusiin teknologioihin sitä mukaa, kun niitä otetaan käyttöön.

 

Ota yhteyttä

Esko Kontio
Esko Kontio Sales Manager 050 5066 880 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.