Case Tampereen Puhelin

Riittävästi potkua palveluihin

Tampereen Puhelimen runkoverkko palvelee 30 000 käyttäjää. Nyt uusi MPLS-verkko tarjoaa kapasiteettia, skaalautuvuutta sekä automaattiset verkon hallintapalvelut.

Palvelut tapissa, hallinta haastavaa

”Meillä oli sekä kapasiteetti että mahdollisuudet tarjota uusia palveluita aivan tapissa. Vanha, ennen 2000-luvun puoliväliä hankkimamme verkko ei enää kyennyt vastaamaan asiakkaidemme tarpeisiin”, Tampereen Puhelimen tekninen johtaja Hannu Lipponen kertoo tilanteesta ennen runkoverkon uudistusprojektia. Yhden gigabitin runkoverkon kaista ja rakenne eivät riittäneet palvelemaan kasvaneita käyttäjämääriä eikä heidän uusia tarpeitaan. ”Verkon hallinta tuli myös koko ajan monimutkaisemmaksi ja vaati meiltä enemmän resursseja.”

image description
Uudesta verkosta on meille iloa moneksi vuodeksi eteenpäin, sillä se skaalautuu hyvin tuleviinkin tarpeisiin." Hannu Lipponen Tekninen johtaja, Tampereen Puhelin

Runkoverkko uusiksi kokonaan

Vuoden 2012 loppupuolella syntyi päätös uusia koko runkoverkko. Kilpailutuksen tuloksena päädyttiin yhteistyöhön Santa Monica Networksin kanssa. ”Valintaan vaikuttivat hinta sekä aiemmat kokemuksemme yhteistyöstä. Meillä oli luottamus Santa Monican asiantuntijoiden vankkaan osaamiseen.”

Projekti käynnistettiin Tampereen Puhelimen alustavien suunnitelmien pohjalta, mutta pian huomattiin, että niitä oli tarkennettava. ”Santa Monican asiantuntijoilta tuli jo projektin alkuvaiheissa paljon hyviä näkemyksiä siitä, miten asiat kannattaa hoitaa. Huomasimme pian, että osaamisemme ei olisi yksin riittänyt tämän projektin läpivientiin”, Lipponen muistelee.

Projektissa uusittiin koko runkoverkko MPLS-arkkitehtuuriin.

Kapasiteettia ja uusia palveluja

Uusi verkko tarjoaa parempaa skaalautuvuutta, uusia palveluja sekä lisää kapasiteettia. Helpompi hallittavuus helpottaa arjen rutiineja. ”MPLS-verkon operointi on huomattavasti aiempaa ratkaisua helpompaa, koska siinä on automaattinen reititys, varmennukset ja tietoturva.” Runkoverkko palvelee 30 000 käyttäjää, joiden palveluista erityisesti IPTV syö verkon kaistaa. ”Kuluttajille suunnattujen viihdepalvelujen lisäksi voimme tarjota aiempaa nopeampia ja laadukkaampia yhteyksiä kaikille asiakkaillemme.”

Verkko on nyt käyttökunnossa, mutta kaikkien asiakkaiden siirtäminen uuden verkon piiriin vie useita kuukausia. Siirto vaatii monin paikoin paikan päällä käymistä ja lankojen siirtoa paikasta toiseen. ”Haluamme ottaa nyt kaiken irti tästä verkosta. Kuuntelemme asiakkaidemme tarpeita ja mietimme, miten parhaiten vastaamme heidän odotuksiinsa. Tästä verkosta on meille iloa moneksi vuodeksi eteenpäin, sillä se skaalautuu hyvin tuleviinkin tarpeisiin.”

 

MPLS-verkon tekninen toteutus

Tampereen Puhelimen uusi runkoverkko toteutettiin pääsääntöisesti Ciscon ASR9000- ja ME3600- laitteilla. Verkon topologia muodostuu kaupunginosien ja kuntien välillä olevista renkaista, jotka on keskitetty useampaan Core-laitteeseen. Laitteistossa otettiin käyttöön seuraavat ominaisuudet: MPLS, L3VPN, mVPN, L2VPN, H-VPLS, QoS.

Toteutuksessa yhdistettiin Tampereen Puhelimen ja Pohjois-Hämeen Puhelin Oy:n runkoverkot yhteen. Uuden verkon Internet-liikenne kulkee kahdennetun pisteen kautta ja muut operaattorit liittyvät Pohjois-Hämeen Puhelimen runkoverkkoon varmistetuilla yhteyksillä. Hankinnan yhteydessä uusittiin myös Pohjois-Hämeen Puhelimen vanhentunutta laitekantaa.

Modernin teknisen toteutuksen lisäksi Santa Monica Networksin toimitus sisälsi runsaasti asiantuntijapalveluita. Käyttöönoton aikana järjestettiin myös räätälöityä koulutusta Tampereen Puhelimen henkilökunnalle. Esimerkiksi verkon ylläpitäjät perehdytettiin uuden arkkitehtuurin laitteisiin, ohjelmointiin ja palveluihin.