Case Turun Yliopisto

Osaaminen ratkaisee

Turun yliopisto halusi nostaa 30 000 käyttäjän lähiverkon tietoturvaa, suorituskykyä ja automaatioastetta. Kytkinten uusiminen Juniperin malleihin oli ratkaisu tarpeisiin.

Lisää turvaa ja suorituskykyä

”Meillä tuli tarve nostaa verkon tietoturvaa, suorituskykyä ja automaatioastetta”, Turun yliopiston tietohallinnon järjestelmäarkkitehti Jens Mach muistelee suuren lähiverkkouudistuksen ensiaskelia. Uuden verkon suunnittelutyö aloitettiin vuonna 2011 ja sen toteutusvaiheeseen päästiin aikataulun mukaisesti loppuvuodesta 2012. Yliopiston lähiverkon laajaan toiminta-alueeseen kuuluu kymmeniä rakennuksia usealla eri paikkakunnalla. Yksin campusalueella Turussa niitä on yli 60. Rakennusten väliset kuituyhteydet ovat yliopiston omia.

image description
Halusimme kumppanin, jonka osaaminen ja toimintavarmuus kestää ratkaisun koko elinkaaren.” Jens Mach Tietohallinnon järjestelmäarkkitehti, Turun Yliopisto

Lähiverkossa on noin 30 000 asiakasta, joista päivittäin aktiivisesti palvellaan yli 10 000 käyttäjää. Opiskelijoiden lisäksi käyttäjinä on laaja joukko tutkijoita ja muuta henkilökuntaa. Santa Monica Networks Oy on toimittanut vuodesta 2012 alkaen tähän monipuoliseen ympäristöön moderneja ja korkean tietoturvan omaavia Juniperin kytkimiä.

Automaattinen laitetunnistus

Kampusverkon kattavalle uusinnalle oli useita syitä. Gigabitin porttinopeus oli perusedellytys, sillä modernit sovellukset tarvitsevat lähiverkolta riittävää suorituskykyä. Verkon päälle on rakennettu vuosien varrella useita eri palveluita, joita halutaan tarjota opiskelijoille ja henkilökunnalle mahdollisimman tehokkaasti. Kapasiteetin nostamisen lisäksi kytkimet haluttiin harmonisoida niin, että niiden ylläpito ja vianselvitykset helpottuvat. Tähän liittyi myös automaatioasteen parantaminen.

”Automaattinen laitetunnistus on tärkeä asia. Esimerkiksi puhelimet voidaan liittää verkkoon suoraan ilman, että tietoliikenneryhmän tarvitsee konfiguroida niitä erikseen”, Mach sanoo. Kytkinratkaisun porttikohtainen virransyöttö nousi myös valintakriteereiksi samoin kuin se, että uusien laitteiden tuli sopia käytössä olleisiin laitekehikoihin.

Juniperin kytkimet kehiin

Valitut Juniperin kytkimet täyttivät kaikki nämä vaatimukset ja olivat lisäksi kustannustehokas vaihtoehto.

Uusittavan kampusverkon elinkaariodotus on vähintään 5-7 vuotta, joten ratkaisun määrittely tehtiin huolellisesti ennen tarjouskilpailun aloittamista. Tässä vaiheessa mukana oli kumppaneiden ja yliopiston lisäksi myös useita eri valmistajia.

”Keskeinen valintakriteerimme oli uuden yhteistyökumppanimme osaaminen ja kyky antaa kattavaa tuotetukea kaikissa ongelmatilanteissa. Santa Monica Networks sopi meidän tarpeisiimme erinomaisesti”, kertoo Mach.

Koulutus tarpeen mukaan

Laiteratkaisun toimituksen lisäksi Turun yliopisto edellytti toimittajalta koulutusta uuden kytkinverkon operointiin ja hallintaan. Juniper-kytkimet asentaa Turun yliopiston oma henkilökunta itse. Yliopisto sai SantaCare Training Service -palveluna koulutuksen kahdessa eri osassa sekä uuden kytkinverkon operointiin että sen hallintaan. Yhdessä yliopiston kanssa sovittiin kurssin ja harjoitusten sisällöstä ennen kurssin alkua niin, että ne vastasivat mahdollisimman hyvin yliopiston tarpeita.

 

Mittava toimitus

Turun yliopiston lähiverkon kytkinten uusiminen on mittava työ. Vuonna 2012 alkanut viisivuotinen puitesopimus Santa Monica Networksin kanssa kattaa kaikkiaan noin 500 access-kytkimen toimituksen. Niistä toimitettiin vuoden 2014 loppuun mennessä reilut 200.

Kytkimiä on kahta eri mallia: Juniper EX3300-24P ja Juniper EX3300-48P.

”Ratkaisuun haettiin pitkän elinkaaren omaavia varmatoimisia laitteita, jotka ovat vielä kustannustehokkaita hankkia. Juniperin tarjoamat mallit sopivat tähän tarpeeseen parhaiten”, kertoo Santa Monica Networks Oy:n myyntipäällikkö Mika Kolehmainen. Tietoturvaominaisuudet korostuivat laitteiden hankinnassa. Niitä otetaan IPv6:n myötä koko ajan käyttöön. Tietoturvassa korostuvat muun muassa IP-osoiteavaruuden ja DHCP-osoitteiden hallinta.

Turun yliopiston oma henkilökunta asentaa kytkimet. Varalaitteita on aina saatavilla omassa hyllyssä.Yhtenäinen laitealusta helpottaa vianhallintaa ja varmistaa tasalaatuiset palvelut verkon asiakkaille. Kytkinten hankintasopimus sisältää ohjelmistopäivitysoikeudet. Myös tukipalvelu pelaa: Santa Monica Networksin asiantuntijat auttavat kaikissa ongelmatilanteessa.

Ota yhteyttä

Mika Kolehmainen
Mika Kolehmainen Sales Manager 044 7574201 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.