Case Oulun Kaupunki

Erinomainen käyttäjäkokemus

Oivallinen kuormantasauksen ja sovellusjaon ratkaisu parantaa yli 10 000 Oulun kaupungin työntekijän arkea

Oulun Tietotekniikka tarjoaa Oulun kaupungin yli 10 000 työntekijälle tietoturvallisessa IT-ympäristössä hyvää käyttäjäkokemusta ja sovellusten korkeaa käytettävyyttä. Santa Monica Networksin toimittamaa F5-teknologiaa hyödyntävä kuormantasauksen ja sovellusjaon ratkaisu on tärkeä osa varmatoimista tietoliikenneympäristöä. Uutta järjestelmää alettiin kehittää syksyllä 2015, kun silloinen kuormantasausratkaisu tuli elinkaarensa päähän.

”Meillä oli jo tuolloin hyvät kokemukset yhteistyöstä Santa Monica Networksin kanssa. Siksi päätimme lähteä rakentamaan heidän kanssaan F5:n teknologiaan perustuvan kuormantasausratkaisun”, Oulun Tietotekniikan ICT-palveluvastaava Jussi Tarkkonen kertoo. F5:n valintaan vaikutti paljolti se, että teknologia tukee hyvin Oulussa laajasti käytettävää Microsoft-ympäristöä. Kehitysprojekti käynnistettiin heti kahden konesalin ratkaisuna, jolloin kuormantasauksesta ja sovellusjaosta saadaan aiempaa varmatoimisempi korkean käytettävyyden ratkaisu.

image description

Vakaita palveluja

Projekti käynnistyi laajalla migraatioprojektilla, jossa muun muassa parikymmentä web-sovellusta siirrettiin uuteen ympäristöön. Teknisesti haastavan ja tiukasti aikataulutetun projektin jälkeen uusi ympäristö oli aikataulussa käyttövalmiina ja vastasi tilaajan odotuksia.

Sovellusten jakaminen on varmatoimisempaa ja tehokkaampaa uudessa ympäristössä, kiitos F5:n tehokkaan kuormantasauksen.”Hyvä esimerkki on kaupunkilaisille tarjottu uimakoulujen ilmoittautumisjärjestelmä, joka ennen ruuhkautui pahoin. Kuormantasauksen välimuistiratkaisun myötä sovelluksen pullonkaulat ovat poistuneet”, Tarkkonen sanoo.

Sekä Oulun kaupungin työntekijät että kaupunkilaiset näkevät palvelut kuten ennen, mutta niiden käytettävyys ja varmatoimisuus on uudella tasolla. Erityisesti työntekijöiden mobiilikäyttökokemus on parantunut huomattavasti. ”Mystisten tikettien määrä on pudonnut selvästi”, Tarkkonen iloitsee.

Vahva osaaminen turvana

Santa Monica Networks toimittaa F5-ratkaisun Oulun Tietotekniikalle palveluna. Tämä on mahdollistanut palvelun nopean ja täysimääräisen käyttöönoton, kun Oulun Tietotekniikan omaa henkilöstöä ei ole tarvinnut kouluttaa uuteen teknologiaan. Samalla resursseja voidaan suunnata muihin tietotekniikan kehityshankkeisiin, kun niitä ei ole sidottu kuormantasauksen ja sovellusjaon hallintaan.

”Santa Monica Networksin ja F5:n jatkuva tuki on erittäin tärkeä asia. Santa Monican asiantuntijat ovat osoittautuneet sekä oman erikoisalansa huipuiksi että koko tietoliikenneinframme hyvin ymmärtäviksi ammattilaisiksi.” Tarkkonen kiittää kumppaneitaan erityisesti pitkäjänteisestä tuesta, kun Oulun Tietotekniikan tarjoamaa VDI- eli virtuaalityöpöytäpalvelua siirrettiin vikasietoiseen kahden konesalin kokonaisuuteen. ”Projektin aikana löysimme pitkäjänteisen yhteistyön tuloksena parhaat käytännöt viedä iso projekti maaliin. Santa Monica Networksin asiantuntijoilta ei pudonnut missään vaiheessa hanskat maahan.”

Joustavasti moneen tarpeeseen

Oulun Tietotekniikan F5-ratkaisu sisältää melkoisen valikoiman toiminnallisuuksia, jotka on aiemmin pitänyt hankkia erillisinä. Sovellusten kirjo ulottuu rahaliikenteen ja verkkokaupan suojauksesta aina VPN-yhteyksien hallinnointiin.

Uusien toimintojen käyttöönotto on joustavaa. Yleensä lyhyen tarvemäärittelyn jälkeen päästään jouhevasti uusien ominaisuuksien käyttöönoton suunnitteluun. Esimerkiksi pilvipalveluiden ja sovellusten kertakirjautumista voidaan laajentaa joustavasti sitä mukaa, kun tarvetta ilmenee.Tietojärjestelmien ylläpitäjälle F5:n ratkaisu yhdistää samaan käyttöliittymään sekä monipuoliset tietoturvaratkaisut että verkkoliikenteen optimoinnin ja muun muassa identiteetin hallinnan.

F5:n ADC-ratkaisu (Application Delivery Control) asennetaan verkon ulkorajalle. Sen tietoturvaominaisuudet perustuvat poikkeavan verkkoliikenteen monipuoliseen analysointiin ja vahingollisen liikenteen estämiseen. Näin taataan palveluiden häiriötön toiminta.F5:n ratkaisu takaa tehokkaan ja konsolidoidun tietoturvan verkkotasolta sovellustasolle. ADC-ratkaisu räätälöidään joustavasti asiakkaan liiketoiminnan tarpeisiin.

Kaikki F5:n teknologiat perustuvat omaan tuotekehitykseen. Se takaa ratkaisuille vankan johtoaseman muun muassa tutkimusyhtiö Gartnerin ADC-katsauksissa.

Ota yhteyttä

Esko Kontio
Esko Kontio Sales Manager 050 5066 880 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.