Case Kaubamaja

Langattomat verkot uusiksi

”He eivät ole halvin vaihtoehto, mutta he osaavat asiansa”, kommentoi IT-johtaja Andreas Leznevski syytä yhteistyöhön Santa Monica Networksin kanssa.

Kaupan kasvua

Aivan Viru-hotellin vieressä sijaitseva Kaubamaja-tavaratalo on monille tunnettu ostospaikka. Se remontoitiin perusteellisesti kymmenkunta vuotta sitten, ja sitä pidetään Tallinnan hienoimpana tavaratalona.

image description
Jos langaton verkkomme kaatuu, romahtaa myös liikevaihtomme. Luotettavuus on kaikki kaikessa.” Andreas Leznevski IT-johtaja, Tallinn Kaubamaja AS -konserni

Kaubamaja-konsernilla on toinen tavaratalo Tartossa, ja lisäksi se omistaa Selver-päivittäistavaraliikeketjun. Konsernin vuosiliikevaihto on noin 500 miljoonaa euroa, ja se on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Liiketoiminta siis kasvaa, ja vähittäiskaupan alalla logistiikan hallinta voi olla ratkaisevan tärkeässä asemassa. Juuri siksi tehtiin päätös uudistaa sekä Kaubamaja-tavaratalojen että Selver-ketjun päivittäistavaraliikkeiden langattomat verkot.

Tärkein liiketoiminnallinen syy langattomien verkkojen päivitykseen oli se, että haluttiin hyödyntää kannettavia päätelaitteita liikkeiden varastoissa. Lopulta päätettiin uudistaa koko Kaubamaja-konsernin langaton verkko.

Luotettavuus on tärkeintä

Verkon asennus kesti puoli vuotta, ja se tehtiin huolellisesti, kohde kerrallaan. Seuraavaan paikkaan siirryttiin vasta, kun verkon toimivuus oli ensin varmistettu edellisessä asennuskohteessa. Nykyään Kaubamaja tarjoaa myös asiakkaidensa käyttöön langattomat verkkoyhteydet. Urakan toteutti Santa Monica Networksin tiimi, jota johti verkkoinfrastruktuuri-insinööri Harri Uljas.

Hyvästä kokemuksesta ja onnistuneesta käyttöönottoprojektista oli hyötyä, kun Kaubamaja ryhtyi Selver-projektiin. Selver-päivittäistavaraliikkeissä käynnistettiin SelverExpress-niminen palvelu. Tässä palvelussa Selverin kanta-asiakkaat voivat skannata ostoksensa kannettavilla laitteilla. Kyseiset laitteet toimivat langattomasti, joten verkon luotettavuus on äärimmäisen tärkeää. Jos verkko ei toimi, ostokokemus kärsii ja maksaminen muuttuu hankalaksi. Verkon katkokset aiheuttavat suoraan tulojen menetyksiä. Valitettavasti Selverin verkoissa oli useita palvelukatkoksia järjestelmän rakentamisvaiheessa. Silloin Leznevski otti yhteyttä Santa Monica Networksiin.

320 langatonta tukiasemaa

”Rakensimme kokeilujärjestelmän Kaubamajaan erään viikonlopun ajaksi”, Harri Uljas kertoo. Kokeiluprojekti onnistui hyvin, ja lopulta Santa Monica Networks sai tehtäväkseen toteuttaa ratkaisun myös muihin Selver-liikkeisiin. Tänä päivänä noin 20 Selver-liikkeessä on 320 langatonta tukiasemaa, jotka palvelevat yli 1 200 kannettavaa päätelaitetta kauppojen asiakas- ja toimistotiloissa.

”Olen tyytyväinen Santa Monica Networksiin. He eivät ole halvin vaihtoehto, mutta he osaavat asiansa ja pystyvät luotettavasti toimittamaan laatua”, sanoo Tallinn Kaubamaja AS -konsernin IT-johtaja Andreas Leznevski. ”Järjestelmä toimii ongelmitta, ja nyt voimme keskittyä uusiin innovaatioihin, kuten älypuhelimen käyttöön päätelaitteena ostoksilla. Toivon, että pääsen pian taas konsultoimaan SMN:n asiantuntijoita.”

Älykästä verkkoarkkitehtuuria

Selver-liikkeiden sijainnin takia ei ollut mahdollista luottaa siihen, että WAN-yhteys olisi aina käytettävissä. Päädyimme asettamaan langattomat tukiasemamme käyttämään FlexiConnect-toimintatilaa. Tässä toimintatilassa tukiasemat sallivat asiakkaiden yhteydenotot ja tiedonsiirron myös ilman yhteyttä keskuspalvelimeen. Keskuspalvelin on silti osa verkkoarkkitehtuuria, ja sillä ohjataan tukiasemien konfigurointia. Tukiasemat pystyvät kuitenkin toimimaan myös itsenäisesti, vaikka WANyhteys katkeaisikin. Tukiasemalaitteeksi niin Kaubamajaan kuin Selver-liikkeisiin valittiin Cisco 1602. Se on yrityskäyttöön tarkoitettu perustason 802.11n-tukiasema. Se on järkevä valinta kauppakeskuksiin ja muihin julkisiin tiloihin. Laite käyttää Ciscon CleanAir-tekniikkaa. Se optimoi langattoman verkon ympäristöön, jossa voi esiintyä muiden laitteiden, esimerkiksi matkapuhelinten ja mikroaaltouunien, aiheuttamia radiotaajuisia häiriöitä. CleanAir pystyy myös havaitsemaan, tuleeko verkkoon häiriöitä epästandardia modulointia tai poikkeavia toimintataajuuksia käyttävistä signaalilähteistä, jollaisia ovat esimerkiksi ilkivaltaisiin tai rikollisiin tarkoituksiin käytetyt radiohäirintälaitteet.

Lisätietoja: Martin Arva, Head of Sales Department Puh. +372 5015 527 martin.arva@smn.ee