Case ABB

Kahden konesalin tehdas

ABB:n asiakkaalla oli tarve uudistaa elinkaarensa päässä oleva tehdasautomaatiota tukeva it-järjestelmä ja nostaa sen käytettävyys ja käyttövarmuus modernille tasolle. Ratkaisuksi rakennettiin vikasietoinen ja virtualisoitu kahdennettu konesali.

Laaja tietojärjestelmäuudistus tuli ajankohtaiseksi, kun asiakas päivitti koko automaatiojärjestelmän uuteen versioon. ”Tietojärjestelmässä oli aiemmin parikymmentä palvelinta. Uudessa ratkaisussamme on neljä virtualisoitua räkkipalvelinta kummassakin konesalissa”, ABB:n projekti-insinööri Kai Kulmala kertoo.

image description
On hienoa että näin korkeatasoista osaamista löytyy Suomestakin." Kai Kulmala Projekti-insinööri, ABB

Ratkaisu suunniteltiin ja rakennettiin skaalautumaan myös tuleviin tarpeisiin, niin ettei komponentteja tarvitse vaihtaa lähivuosina tuoreempiin joko laajennettavuuden tai suorituskyvyn pullonkaulojen takia. Virtualisointi ja laite - tason kahdennus antavat järjestelmän ylläpitäjälle aikaa reagoida vikatilanteisiin ja hän korjaa viat niin, etteivät tehdasjärjestelmän loppukäyttäjät huomaa taustalla olevan tietojärjestelmän suunniteltuja huoltotoimenpiteitä ja mahdollisia yllättäviä toiminnallisia häiriöitä.

”Tehdasta voidaan ajaa koko ajan täydellä teholla, vaikka osa kahdennuksista olisi pudonnut pois päältä ja niitä korjataan.”

Ainutlaatuinen toteutus

ABB:n toimittama virtualisoitu kahden konesalin kokonaisuus on ainutlaatuinen tehdasautomaatiota tukeva tietojärjestelmäratkaisu. ”Näillä laitteilla tehtynä tämä on uniikki toteutus tehdasautomaatioympäristössä. Näitä järjestelmiä toteutetaan edelleenkin pääasiassa yksinkertaisella virtualisointimallilla ja fyysisillä komponenteilla.”

ABB:n ja Santa Monica Networksin asiantuntijoiden yhteistyö on ollut saumatonta. ”Pitkäjänteisen yhteistyön aikana onnistuimme kartoittamaan erilaisia vaihtoehtoja. Näin saimme vietyä projektia aktiivisesti eteenpäin. Käytimme suunnitteluun reilusti aikaa, jotta löysimme parhaan mahdollisen kokonaisratkaisun asiakkaallemme”, Kulmala kertoo.

Teknisiä ratkaisuja punnittiin huolella. ”Mietimme yhdessä loppuasiakkaan kanssa pitkään, käytämmekö blade-palvelimia, mutta päädyimme räkkipalvelimiin. Siinä sai opetella UCS-palvelimien salat perin juurin.”

Levyjärjestelmien suunnittelua ja toteutusta helpotti se, että ABB:llä on omassa testaus- ja kehitysympäristössä sekä NetApp-levyjärjestelmä että Nexus-kytkimet. Testiympäristössä ABB pystyi testaamaan ratkaisujaan erillisen levyjärjestelmän ja virtualisoinnin päällä.

Parasta osaamista

Santa Monica Networksin asiantuntijoiden vankka koulutuspohja auttoi monissa paikoin. ”Taitavat olla ainut suomalainen toimija, jonka asiantuntijat ovat käyneet Ciscon datacenterkoulutuksen”, Kulmala aprikoi ja jatkaa:

”Hyödynsimme Santa Monica Networksin asiantuntijoiden osaamista järjestelmän kriittisimpien asennusten validoinnissa samalla, kun itse keskityimme hyödyntämään best practice -käytänteitä ympäristön konfigurointiin. Tällaiseen konsultointiin olimme erittäin tyytyväisiä. On hienoa, että näin korkeatasoista osaamista löytyy Suomestakin.”

Kahden konesalin ratkaisussa hyödynnetään modernia konesaliteknologiaa kuten Ciscon UCS-palvelimia, Nexus 5548-konesalikytkimä, VMwaren HA Clusteria, hajautettua NetApp-levyjärjestelmää, NetApp Snapmirroria sekä VMwaren Site Recovery Manageria. Järjestelmäuudistuksen myötä automaatiojärjestelmän tuki laajeni uusille laitteille ja protokollille. Samalla päivitys korjasi järjestelmässä tiedossa olleet ohjelmistovirheet.

VMwarella toteutettu virtualisointi sekä laitetason kattava kahdennus antavat järjestelmälle korkean käytettävyyden. Aiempi, runsaasti fyysisiä komponentteja sisältänyt, järjestelmä oli huomattavasti haavoittuvaisempi kuin VMwaren HA Clusterilla virtualisoitu järjestelmä, joka osaa korjata ongelmatilanteita pitkälti automaattisesti.

Kahden konesalin ratkaisussa hyödyn - nettiin modernia konesaliteknologiaa FlexPod -arkkitehtuurin mukaisesti, eli Ciscon UCS-palvelimia, Nexus 5548-konesalikytkimiä ja NetApp-levyjärjestelmiä. Järjestelmän palvelimet on virtualisoitu VMware-ratkaisulla ja VMware Site Recovery Managerin (SRM) sekä levyjärjestelmäpeilauksen avulla palvelimet replikoidaan synkronisesti molempiin konesaleihin.

Toimitettuun kokonaisuuteen kuuluivat Cisco laitekaapit, palvelimet ja konesaliverkot. Tallennusjärjestelmä toteutettiin NetAppin levyjärjestelmällä.

Ota yhteyttä

Juha Alatalo
Juha Alatalo Solution Designer 044 3134 169 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

”Tulevaisuus on avoin ja siinä kaikki on mahdollista!”