Case Caruna

Caruna jakaa hyvää energiaa

Sähkönsiirron toimitusvarmuus ja luotettavuus asettavat kovat vaatimukset tietoverkko-osaamiselle ja tietopalveluille

Suomen suurimpana sähkönjakeluverkon haltijana Caruna tuo sähköä yli viidennekseen suomalaiskodeista ja -yrityksistä. Se pyrkii kaikessa toiminnassaan ylläpitämään katkotonta sähkönsiirtoa yhteiskunnassa, jonka monet kriittiset toiminnot perustuvat sähköön. Caruna investoi sähköverkkonsa luotettavuuden ja toimintavarmuuden kehittämiseen noin 200 miljoonaa euroa vuosittain.

Elisa on tuottanut Carunalle tietoliikenne- ja IT-infrapalveluja jo useamman vuoden. Elisalla on myös hallinta- ja ylläpidon rooli Carunan keskeisissä sähköverkon jakelujärjestelmissä.

image description
Santa Monica ­Networks pitää huolta ­siitä, että tietoturva­osaamisemme on kaikin puolin ajan tasalla." Kimmo Juntunen, kyberturvallisuuspäällikkö Caruna

”Santa Monica Networks puolestaan pitää huolta siitä, että tietoturvaosaamisemme on kaikin puolin ajan tasalla. Elisan ja Santa Monica Networksin yhdistymisen myötä saumaton yhteistyö kaikkien välillä on entistä joustavampaa, kun eri palvelukokonaisuudet ovat saman katon alla”, toteaa Carunan kyberturvallisuuspäällikkö Kimmo Juntunen.

Tietoverkkojen toimintaympäristö ja tietoturvan ylläpito muuttuvat nykymaailmassa yhä haasteellisemmiksi.

”Uskon, että Carunalle Elisan ja Santa Monica Networksin yhdistyminen näkyy yhteistyönä, jossa 1+1 on enemmän kuin 2. Voimme kehitysprojektien myötä rakentaa entistä laadukkaampaa yhteistyötä.”

Tekniikasta ohjeistuksiin

Carunan liiketoiminnan ytimessä on sähköverkon toimintavarmuuden ja hyvän asiakaskokemuksen ylläpitäminen. Kybermaailmassa sähkönsiirron turvallisuuteen on varauduttava monesta näkökulmasta. Teknisen infrastruktuurin ja niihin liittyvien palveluiden lisäksi tarvitaan jatkuvaa hereillä oloa sekä ihmisten kouluttamista ja ohjeistamista.

”Suurin osa kyberturvallisuudesta on ennakoivaa työtä. Tarvitaan myös valmistautumista mahdollisiin ongelmatilanteisiin sekä valmiuksia niissä toimimiseen. Harjoittelemme sitä säännöllisesti”, Juntunen sanoo.

”Yhteistyössä Elisan ja Santa Monica Networksin kanssa varmistamme Carunan ICT-palveluiden korkean käytettävyyden ja sitä kautta asiakkaillemme tarjottavien palveluiden luotettavuuden.”

Koko henkilöstö hereillä

Elisan tuottamat tekniset ratkaisut ja niihin liittyvät tietoverkon valvonta- ja hallintapalvelut auttavat Carunaa kyberturvallisuuden tilannekuvan muodostamisessa. Palveluihin liitetyt hälytykset ja nopea reagoiminen niihin edesauttavat kaikkien mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisua.

Oleellinen osa kokonaisuutta on tietoturvaan liittyvän tietoisuuden lisääminen ja henkilökunnan kouluttaminen.

”Santa Monica Networksin asiantuntijaosaamisen avulla olemme toteuttaneet kaksi henkilökunnalle suunnattua kyberturvallisuusverkkokoulutusta”, Juntunen sanoo.

Uusin kurssi muistuttaa kaikkia carunalaisia päivittäisessä työssä eteen tulevista kyberturva-alueen uhkatekijöistä ja niiltä suojautumisesta. Verkkokurssi on pakollinen koko henkilökunnalle. Se on suunnattu myös Carunan urakoitsijoille, jotka ovat tärkeä osa yrityksen toimintaympäristöä.

Tietoturva osana kokonaisturvaa

Sähköverkkoa kriittisempää resurssia kyberturvallisuuden kannalta ei ole. Maailmalla on nähty varoittavia esimerkkejä sähkönjakeluun kohdistuvista kyberhyökkäyksistä.

Tietoturva on kriittinen osa yrityksen kokonaisturvallisuutta, ja siihen tarvitaan samoja riskinhallinnan keinoja kuin mihin tahansa muuhun turvallisuuden osa-alueeseen. Tietoturvauhkien kehittyminen globaalilla tasolla on jatkuvaa kissa ja hiiri -leikkiä hyök­käyksiä suunnittelevien tahojen ja tietoturva-ammattilaisten välillä. SMN:ssä on viimeisin tieto, asiantuntemus ja osaaminen yritysten tietojärjestelmien suojaamiseksi ja tietoturvan pitämiseksi ajan tasalla.

Tuotamme Carunalle tietoturvaan liittyviä laaja-alaisia asiantuntija- ja koulutuspalveluita. Koulutamme niin järjestelmiä ylläpitäviä operaattoreita kuin henkilöstöä, joka vastaa tietoturvan toteuttamisesta osana yrityksen kokonaisturvallisuutta. Olemme myös yhdessä kehittäneet Carunan sisäistä tietoturvakoulutusta.

Uusin koulutusmateriaali perustuu todelliseen tilanteeseen, jossa Ukrainan sähköverkkoon kohdistui kyberhyökkäys.

Peilaamme kurssilla sitä, mitä julkinen tieto kertoo hyökkäyksestä: mitä eri vaiheissa tapahtuu, kuinka hyökkäys etenee ja miten työntekijät voivat vähentää siitä aiheutuvaa haittaa.

Ota yhteyttä

Vesa Vuorisalo
Vesa Vuorisalo Sales Manager 050 505 9937 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

”Elämässä ei voi hävitä: voi vain voittaa tai oppia.”